Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови председателя на антикорупционната комисия

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови председателя на антикорупционната комисия
Коментари Харесай

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет възвърне председателя на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Решението е минало в колегията без разисквания. То е по молба на самия някогашен основен прокурор.

Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ под изискване, че ще остане отпред на комисията до 1 март, само че Народното събрание още не я дал своя вот. Затова прокурорската гилдия го ще го възстанови в правосъдната система, считано от деня, в който е освободен като ръководител на КПКОНПИ.

Цацаров има право да се върне във висшата прокуратура - той беше преназначен там, откакто подаде оставка като основен прокурор, с цел да оглави КПКОНПИ. Преди да заеме мястото си в антикорупционната комисия, той официално бе 2 дни прокурор във ВКП и по този начин мястото му в прокуратурата остана непокътнато, въпреки и като редови магистрат.

Всичко това се случва, до момента в който Върховната касационна прокуратура (ВКП) ревизира Цацаров. Тя е образувала инспекция по, казва говорителката на основния прокурор Сийка Милева пред в.  " Сега ".

Цацаров сезира прокуратурата преди два дни с искане да му бъде направена инспекция поради изявления на премиера Кирил Петков в изявление за bTV от 16 януари. Министър-председателят разгласи в неделя, че шефът на КПКОНПИ е със спрян достъп до класифицирана информация от страна на ДАНС и съобщи, че " има последици от изнесената от Цацаров класифицирана информация и казусът евентуално ще бъде предаден на прокуратурата ".

Бившият основен прокурор изиска Иван Гешев да ревизира активността му, както и изявленията на премиера, които сочели към " осъществяване на закононарушение ".

" ВКП е изискала информация от ДАНС дали на Цацаров е правена следваща инспекция за надеждност, откакто един път е бил тестван и е получил право на достъп до класифицирана информация. Ако ДАНС е правила такава следваща инспекция, тя би трябвало да отговори на прокуратурата по кое време и по какъв мотив е станало това ", заявява Милева.

Когато прокуратурата получи желаната от ДАНС информация, ще реши дали би трябвало да се събират и спомагателни данни по преписката. Проверката може да завърши с отвод да бъде формирано следствие, или с формиране, в случай че прокурорът одобри, че има данни за осъществено закононарушение. 

Цацаров заяви още в желае си до прокуратурата, че обжалва акта за лишаване достъпа му до класифицирана информация по реда на закона, като съобщи, че " този сигнал не е обвързван с процедурата по обжалване, а касае единствено обществено декларираните изказвания на господин Петков за вероятно незаконно държание ". 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР